Pereiti prie pagrindinio turinio

Kurdami įmonę, priėmėme korporacijų vadovėliams prieštaraujančius sprendimus

Nuolat patenkanti į geriausių darbdavių sąrašus, šimtai patenkintų darbuotojų, socialiniai projektai ir stabilus augimas: šiandien, švęsdama dešimtąjį gimtadienį, tokia yra „Visma Lietuva“. Kodėl įmonė buvo kuriama ne pagal korporacijų vadovėlį, koks buvo pirmasis bendrovės komandos branduolys ir kur link ketinama judėti toliau, pasakoja „Visma Lietuva“ vadovas Mantas Urbonas.

10 metų Visma Lietuva gimtadienis

„Visma Lietuva“ jau 10 metų. Papasakokite, nuo ko viskas prasidėjo?

Aš ir mano kolegos, su kuriais įkūrėme įmonę, dirbome kitose IT bendrovėse ir labai aiškiai matėme, ką turėdami savo įmonę darytume kitaip – pradedant tuo, ką keistume biuro kultūroje, požiūryje į darbuotojus, baigiant tuo, kaip kitaip dirbtume su klientais. Vos pradėję veiklą užmezgėme kontaktą su tuo metu potencialiais savo klientais iš Skandinavijos ir būtent dėl mūsų išskirtinio požiūrio ir profesionalumo, buvome greitai pripažinti ir įvertinti kaip patikimi partneriai. Klientų ir „Visma grupės“ pasitikėjimas leido suburti labai stiprų programuotojų komandos branduolį, savo sugebėjimais, produktyvumu darėme teigiamą įspūdį užsakovams, užsitarnavome pasitikėjimą ir užtikrinome ilgalaikį bendradarbiavimą su daugybe klientų. Startas buvo stiprus, stipriai žengiame ir visus dešimt metų. Pradėję nuo vieno projekto dabar turime apie 70 skirtingų ir beveik 400 IT inžinierių, kurie dirba su skirtingomis naujausiomis technologijomis.

Minite, kitokį požiūrį į įmonės veiklą, tad kokiais principais remiantis kūrėte įmonę?

Svarbiausia mums – reputacija ir pasitikėjimas darbuotojais, tad nuo pirmųjų dienų formulė, kuria vadovaujamės, yra kompetencijos x motyvacija = produktyvumas. Kalbant paprastai, viską statėme ne hierarchiniu, o „no management“ principu, pagrindine vertybe laikydami pasitikėjimą kolegomis, jų kompetencijomis ir atsakomybe.

vismos pagrindinė vertybė

Pradėję kurti įmonę, didžiausią dėmesį skyrėme komandos atrankai ir čia rėmėmės ne atlyginimais,  o potencialių komandos narių technologiniais sugebėjimais, motyvacija, ambicijomis. Norėjome tapti tobula įmone profesionalams ir to pasiekę atsidūrėme gerame užburtame rate: stiprūs darbuotojai reiškia stiprius klientus ir atvirkščiai – srities profesionalai nori dirbti su stipriais klientais.  

Nuo pirmųjų dienų supratome, kad norėdami pritraukti talentus, kurie yra sėkmingo verslo pagrindas, turime kurti tokią įmonę, kokioje norėtume dirbti patys. O patirtį patys turėjome ne itin teigiamą: esame dirbę korporacijose su milžiniškais biurokratiniais procesais, kur viskas daroma pagal korporacijų vadovėlį: žmonės atrenkami pagal atlyginimą, kuriama didžiulė atskirtis tarp vadovų ir darbuotojų, yra daugybė perteklinių procesų, stipri darbuotojų kontrolė, galima tai vadinti net tam tikru „vado kultu“. Visa tai demotyvuoja, tad net iki dabar, kas kartą kai ieškome sprendimo kokiam nors iššūkiui, galvojame, kaip elgtųsi mūsų buvę darbdaviai, ir darome priešingai.

Esate dažnai minimi geriausių darbdavių sąrašuose, be to, pati IT rinka yra labai įkaitusi, dažnai įmonėms sunku pritraukti darbuotojų. Kaip jums pavyksta išlikti tuo geidžiamu darbdaviu?

Yra keli esminiai momentai, kurie, manau, lemia mūsų gerus rezultatus šioje srityje. Pirma, horizontalus valdymas: patys darbuotojai kuriasi savo darbo vietą taip, kaip nori, ir tai apima ne tik fizinę biuro aplinką. Tai reiškia, kad biudžetai yra valdomi darbuotojų, žmonės gali patys rinktis ne tik su kokiais projektais dirbti, o jeigu jaučiasi blogai ar turimas darbas pabosta, projektus ir coach’us visada galima pakeisti. Be to, turime didžiulį kiekį labai įvairių klientų bei projektų, platų technologinį spektrą, tad kiekvienas tikrai gali rasti tai, kas jam įdomu, jaustis dirbantis prasmingą, dinamišką darbą.  Praktiškai visi projektai yra ilgalaikiai ir turintys didelę įtaką savo rinkoje. Kuriame skandinavijos darželių ir mokyklų administracines sistemas, didelio saugumo aplikacijas skirtas įmonės dokumentų perdavimui, atlyginimų mokėjimo sistemas ir išmaniųjų namų sprendimus.

programinės įrangos architektūros tyrėjas Rick Kazman

Antra, esame senior’ų įmonė, kur didžioji dauguma darbuotojų yra itin patyrę programuotojai. Tokia komandos sudėtis reiškia galimybes mokytis ir tobulėti, kas šiandieniniams profesionalams yra itin svarbu. Trečia, „Visma Lietuva“ yra stabili įmonė – penkerių metų perspektyvoje kasmet vidutiniškai augome po 18%, o Visma įmonių grupė 26%, tad darbuotojai jaučiasi saugiai dėl savo darbo vietos.

Kaip prognozuotumėte „Visma Lietuva“ ateitį, kur link suksite?

Matome, kad debesijos poreikis išliks, čia specializuojamės ir tikrai tai tęsime, nes esame itin stiprūs. Be to, pasaulis daug kalba apie dirbtinį intelektą (AI), matome ir jaučiame verslo, rinkos poreikį AI sprendimams, tad tai galime vadinti dar viena bendrovės veiklos kryptimi, ties kuria planuojame dirbti. Tikrai planuojame augti ir apie ateities planus pranešime netrukus.

Esate „Visma grupės“ dalis. Kokį vaidmenį grupė atlieka kasdieniame jūsų įmonės gyvenime?

„Visma grupė“ yra labai stipri, finansiškai stabili, labai rimtas užnugaris, kuris leidžia turėti finansinę laisvę verslą vystyti taip, kaip manom esant protingiausia. Iš grupės pasiimam tai, kas geriausia, tačiau esame autonomiški priimti savarankiškus sprendimus. Manau, tai yra geriausias įmanomas santykis tarp grupės ir jos įmonės, kai grupė sukuria sąlygas augti, gauti naujų klientų ir sėkmingai vystyti verslą.

Dešimtmetis yra tikrai nemažai, tad gal galėtumėte pasidalinti, ką laikote didžiausiais įmonės pasiekimais per šį laikotarpį?

Visų pirma tai, kad sukūrėme tokią didelę organizaciją, stipriai įsitvirtinome tikslinėse rinkose ir sugebėjome išlikti ištikimi pirminiams įsitikinimams, kaip turi veikti IT bendrovė: neturime vadovų, sukuriame galimybes darbuotojams augti, tobulėti ir gerai jaustis. Be to, mane asmeniškai labai džiugina tai, kad sugebame sukurti daug pridėtinės vertės Lietuvai ir Lietuvos visuomenei. Pradedant sumokamais mokesčiais ir baigiant socialiniais projektais, tokiais kaip nemokama atvira visuomenei programavimo mokymosi platforma „Angis“, paskaitos universitetuose, praktikos mūsų įmonėje. Suprantame, kad norint, jog Lietuva lyderiautų technologijų sektoriuje pasaulyje, turime visi prie to prisidėti, sukurti sąlygas savo protams augti, tobulėti, ir jaučiamės tame turintys svarbų vaidmenį: paruošiame šimtus IT specialistų,  atveriame galimybes jauniems programuotojams. Manau, tai yra didžiausias pasiekimas: gebėti auginti verslą, daryti darbuotojus laimingais, kurti sąlygas jiems augti ir prisidėti prie šalies ateities kūrimo. 

Angies platforma

Per gimtadienius yra įprasta linkėti, tad ko palinkėtumėte „Visma Lietuva“ ateinantiems metams?

Kad visi šimtai žmonių, dirbantys „Visma Lietuva“, neprarastų noro, energijos ir toliau kurti planus ir juos įgyvendinti su dideliu užsidegimu. 

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.