Pereiti prie pagrindinio turinio

Naudoji PhpStorm? 10 trumpinių, kuriuos turi žinoti!

Hub’ai – mūsų tradicija. Penktadieniais kartu pietaujame ir tuo pat metu dalinamės techninėmis žiniomis. Šiais metais surengėme net 104 hub’us! Per neseniai vykusį PHP hub’ą, Justinas, PHP ir Delphi programuotojas, parengė patarimus, naudojantiems PhpStorm’ą. Patarimai taip pat tinka C# programuotojams, naudojantiems ReSharper ar dirbantiems su kitais JetBrains įrankiais.

Dalinamės su jumis keleta PhpStorm trumpinių:

  1. Ctrl + Shift + A – visų klaviatūros trumpinių „tėvas“. Atsidariusiame lange galite ieškoti veiksmų, kuriems norite surasti trumpinį pagal jų pavadinimus. Pvz., norėdami surasti teksto kopijavimo trumpinį ir įrašę „Copy“, sąraše turėtumėte rasti šios komandos trumpinį.
  2. F2 Reword. Jei PhpStorm’e naudojate kodo versijavimą ir jums reikia pakeisti tik commit’o žinutę, tuomet „Version Control | Log“ tab’e pasirinkite commit’ą, kurį norite pakeisti ir paspauskite F2.
  3. F2 next error. Kai esate atidaręs failą su kodu, kuriame yra sintaksės klaidų, F2 jums leis peršokti prie kiekvienos iš tų klaidų. Kiekvienas paspaudimas peršoks prie sekančios klaidos
  4. Ctrl + Shift + V – clipboard’o istorija. Pagal nutylėjimą rodo paskutinius 5 kopijavimo veiksmus, bet „File | Settings | Editor | General -> Limits“ šį skaičių galima padidinti.
  5. Dirbant su kodu, Ctrl + Shift + Up/Down rodyklės leidžia judinti kodą į viršų ar apačią. Jei jokio teksto nepažymėjote, kombinacija judins tą sakinį, kuriame yra kursorius, jei pažymėjote daugiau kodo sakinių, jie visi bus judinami. Naudojant šį trumpinį išvengiama „copy-paste“ vartojimo.
  6. Alt + J – leidžia pažymėti rastus žodžius ar jų fragmentus ir juos vienu metu keisti. Pažymėkite žodį ar jo fragmentą ir pakartotinai spausdami kombinaciją matysite, kaip po vieną pažymimi visi rasti fragmentai. Pažymėję, galite pradėti rašyti kitą pavadinimą ir viskas, kas buvo pažymėta, vienu metu bus keičiama.
  7. Ctrl + Shift + Enter – automatiškai užbaigia kodo blokus, tokius kaip “try-catch”. Užtenka parašyti „try“ ir paspausti kombinaciją.
  8. „Project view“ tab’e pažymėjus du failus arba du katalogus ir paspaudus Ctrl + D galima pamatyti jų skirtumus.
  9. Code | Locate duplicates“ – kodo duplikatų paieška. Naudojantiems kodo versijavimo funkcionalumą PhpStorm’e, šį duplikatų paieška yra ypač patogi, kadangi ji suteikia galimybę vykdyti paiešką tik tuose failuose, kuriuos keitėte, bet dar necommit’inote, t.y. nereikia ieškoti duplikatų visame projekte. Tad prieš commit’indami, galite pasitikrinti ar nepridublikavote kodo.
  10. Bookmarks – kaip knygose naudojami žymekliai, taip ir kode galima žymėti kodo eilutes, prie kurių norėsite grįžti. Žymekliai dedami su Ctrl + Shift + X. X yra skaičius nuo 1-9 (ne iš „Numpad“ sekcijos). Prie žymeklių nušokama su Ctrl + X. X yra jau padėto žymeklio skaičius. Norėdami pamatyti visų uždėtų žymeklių sąrašą, spauskite Shift + F11.

Norintiems išmokti daugiau klaviatūros trumpinių?

  • „Key Promoter X“ plugin’as seks jūsų veiksmus PhpStorm’e ir jei jūsų atliekamam veiksmui yra klaviatūros trumpinys, plugin’as jį pasiūlys. Vieną kartą pamatę, galite nustatyti, kad šito trumpinio daugiau nesiūlytų.
  • „Help | Productivity Guide“ – sąrašas naudingų patarimų ir klaviatūros trumpinių. Šiame sąraše taipogi matysite kiek kartų panaudojote vieną ar kitą klaviatūros trumpinį.
  • “Help | Keymap reference“ – labai daug klaviatūros trumpinių.

Keletas vertų paminėti naujienų 2018.1 versijoje:

  • „Class from test“ – praktikuojantiems “TDD” (Test driven development) PhpStorm’as suteikia galimybę sukurti klasę iš testo.
  • „Codeception code coverage“ – naudojantiems Codeception testavimo sistemą ir turint ją sukonfiguruotą PhpStorm’e, dabar galėsite leisti Codeception testus su „Coverage“ opcija.

Keletas vertų paminėti naujienų 2018.2 versijoje:

  • „Structural Search and Replace“ – leidžia ieškoti kodo blokų pagal jūsų nustatytą struktūrą, išvengiant reguliariųjų ekspresijų (regexp) rašymo.

Good to know: dirbantiems ne vien su JetBrains įrankiu ir/ arba pavargstantiems naujas JetBrains įrankių versijas įdieginėti rankiniu būdu, JetBrains siūlo įrankį „Toolbox“, kurio pagalba galėsite atnaujinti naudojamų įrankių versijas automatiškai vieno mygtuko paspaudimu.

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.