Pereiti prie pagrindinio turinio

Praktika Visma Lietuva: ko ateities laidoms linki mentoriai

Visma Lietuva praktikos mentoriai dalinasi patarimais kaip iš praktikos laiko gauti kuo daugiau žinių, įgūdžių ir realių rezultatų.

Finalinis Demo

Šiandien .NET ir Java praktikos programų studentai pristatė 8 savaičių darbą Visma Lietuva darbuotojams. Grand Demo įvyko: tikslai pasiekti, produktai funkcionuoja taip, kaip buvo numatyta praktikos vadovės, mentorių ir produktų vadovų. O praktikantai pagaliau galėjo atsipūsti, nes šiandien paskutinioji jų praktikos diena. Dar viena Visma Lietuva praktikantų laida švenčia sėkmingai įvykdyta programą.

Praktikos programos dalyviai pasiskirstė į komandas ir dirbo prie dviejų produktų: el. aukciono programos bei organizacinės renginių programėlės. Kauno ir Vilniaus komandos vystė virtualaus aukciono sistemą, kuri jau pilnai funkcionuoja ir studentai tai įrodė demo metu. Antroji Vilniaus komanda vystė informacinę renginių ir konferencijų programėlę, kuri labai pravers didelių renginių metu.

Į praktiką kaip į darbą

Visi studentai teigia, jog įgijo vertingos darbo patirties bei labai vertina praktikos formatą. Anot praktikos dalyvių intensyvus darbo ritmas padeda greičiau spręsti problemas ir neužstrigti, kadangi šalia visada yra kolegų ir mentorių. Praleisdami įmonėje visą darbo dieną praktikantai turi galimybę pajausti, kaip iš tiesų atrodo darbas IT įmonėje, susipažįsta su savo srities ekspertais, plečia akiratį bei įgauna ypatingai svarbios patirties.

Praktikantai irgi mokytojai

Ši praktikos programa Visma Lietuva ne pirma ir tikrai ne paskutinė. Kiekviena praktikantų laida padeda įmonės darbuotojams išmokti daug naujų dalykų – tiek organizacinių, tiek ugdomųjų. Kaskart vis aiškiau kaip reiktų bendrauti su jaunais specialistais, kaip juos motyvuoti, sudominti, skatinti mokytis, teisingai ir efektyviai ieškoti atsakymų į klausimus, spręsti problemas.

Žinoma, kiekvienas praktikantas yra asmenybė ir reikalauja individualaus dėmesio ir priėjimo. Kiekvienam mentoriui ir produkto vadovui darbas su praktikantais – didelė atsakomybė.

Svarbu turėti drąsos prisiimti atsakomybę

Anot produkto vadovo Raimondo šios laidos praktikantai yra labai lankstūs, adaptyvūs ir entuziastingi. Raimondas teigia, kad entuziazmas priklauso ne vien tik nuo pačių praktikantų. Mentoriai ir produkto vadovai taip pat turi sugebėti sužadinti norą pasiekti tikslą ir įvykdyti visus susitarimus.

Mentorius Marius pabrėžia klaidų svarbą ir teigia, kad geriausias būdas mokytis yra taisyti savo pačių klaidas. Anot jo, svarbu lavinti kritinį mąstymą ir mokytis…mokytis. Marius teigia, kad gebėjimas savarankiškai ieškoti atsakymų į klausimus ir sprendimų būdų yra ypatingai svarbus jauniems specialistams.

„Žinoma, svarbu pasitelkti mentorių pagalba, bet ir jie ne visada gali pasakyti ką ir kaip daryti, bet gali nukreipti teisinga linkme. O toliau jau reikia dirbti pačiam.“

Mentorius Saulius ateities praktikantams linki išnaudoti visas galimybes, kurios yra suteikiamos praktikos metu; kuo daugiau bendrauti su mentoriais, semtis žinių, užduoti klausimus ne vien tik apie praktikos projektus ir darbus, domėtis įmonės darbuotojų patirtimi ir kasdieniais darbais, nes būtent taip galima išmokti geriausių praktikų, mokytis produktyvumo, kurie tikrai nepakenks ateityje.

Be to, mentoriai Saulius ir Rimvydas paminėjo tai, kad daug jaunų specialistų nori darbus atlikti greitai, sukurti kuo daugiau produkto funkcionalumų. Bet, anot jų,  per skubėjimą atsiranda klaidų, kurios pradžioje yra sunkiai pastebimos ir ilgainiui jos tampa vis sunkiau pataisomos. Todėl jų patarimas yra: „Geriau pradžioje dirbti lėtai, bet kokybiškai, pirma dėmesį kreipti į bendradarbiavimą su kolegomis ir mentoriais. Greitesnis tempas taip pat yra įgūdis, įgaunamas su laiku“.

„Geriau pradžioje dirbti lėtai, bet kokybiškai. Greitesnis tempas taip pat yra įgūdis, įgaunamas su laiku“.

Visi Visma Lietuva darbuotojai, dirbę su praktikantais, teigia, jog praktika yra atsakomybė, kurią prisiima ne vien tik darbuotojai, bet ir jaunieji specialistai. Todėl svarbu suvokti, kad pradedant mokytis praktikantai taip pat prisiima didelę atsakomybę priimti sprendimus, eksperimentuoti, daryti klaidas ir jas taisyti.

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.