Pereiti prie pagrindinio turinio

Kodėl nepradedi programuoti, nors nori?

Kalbame apie plačiai paplitusius mitus kurie neleidžia tau siekti karjeros IT srityje.

Šią savaitę prie mūsų prisijungė net 14 jaunų ir ryžtingų kolegų – praktikantų. Jie yra tie, kurie metė sau iššūkį ir neišsigando nei konkurencijos, nei 2 mėnesius trunkančio darbo. Kiekvieno praktikanto istorija yra individuali: kai kurie mokytis programuoti pradėjo savarankiškai, iš susidomėjimo ir entuziazmo, kitus įkvėpė darbo aplinkybės, kitiems praktika yra reikšmingas studijų etapas.

Tai yra 9 Visma Lietuva organizuojama apmokama IT praktika: per penkis metus mūsų rengiamose praktikos programose sudalyvavo virš 100 jaunų specialistų.

Mums tenka bendrauti su įvairiais žmonėmis: tiek su techninių specialybių pirmųjų kursų studentais, absolventais, tiek IT sferoje patirties neturinčiais žmonėmis, bet norinčiais pradėti karjera IT srityje. Todėl daugelis tik kelia klausimą: „Kaip išmokti programuoti“, bet nieko nedaro – daugelį jų stabdo mitai apie programuotojus, IT specialistus ir industriją bendrai. Šiandien norėtume kelis šių mitų sugriauti.

mythbusters signMitas #1: Man jau per vėlu tapti programuotoju

Tiesa yra ta, kad IT sfera populiarėja ne vien tik studijų programos pasirinkimo kontekste – daug susidomėjimo sulaukia programavimo/testavimo mokyklos, online kursai ir mokyklos. Taigi žinios ir resursai yra prieinami visiems, o progresyvios IT įmonės jau seniai suprato, kad amžius nėra tavo kompetencijos rodiklis.

Norint pradėti programuoti reikia užsispyrimo ir stipraus noro tapti šios srities profesionalu. Išmokti galima visko ir tik patirtis turi įtakos tavo kompetencijų augimui.

Mitas #2: Reikia aukštosios mokyklos diplomo siekiant karjeros IT

Tam tikrais atvejais diplomas ir mokslinis laipsnis greičiau atveria duris ir tau bus lengviau gauti pakvietimą į interviu norimoje įmonėje. Tačiau ar pastebėjai, kad didžioji dalis entry-level ir junior pozicijų reikalavimų yra praktinių darbų pavyzdžiai? Vadinasi, įmonėms ir atrankos specialistams svarbu pamatyti tavo praktinius įgūdžius, suprasti mąstymą ir potencialą. Be to, programavimo mokyklų ir online kursų populiarėjimas byloja apie tai, kad auga jų paklausa ir žmonių susidomėjimas IT sritimi. Programavimo mokyklos bendradarbiauja su įmonėmis ir stengiasi rasti praktikos arba darbo vietą kursą baigusiems dalyviams.

Dar vienas pavyzdys yra IT įmonių organizuojamos programavimo praktikos. Atkreipk dėmesį, jog praktikos reikalavimai yra bazinės programavimo arba testavimo žinios. Jų tikrai gali įgauti besimokydamas savarankiškai. O atsidūręs motyvuojančioje aplinkoje, kur yra daugiau patirties turinčių žmonių, žinios įsisavina greičiau ir lengviau. Pavyzdžiui, praktikos metu Visma Lietuva mentoriai daug laiko skiria praktikantams, stengiasi padėti išspręsti problemas, nukreipti teisinga linkme.

programavimo praktika

Mitas #3: Programuoti gali tik matematikai

Programavimui reikia ne vien tik loginio mąstymo – ši profesija yra labai kūrybiška. Programuotojai gali rinktis iš begalės būdų išspręsti vieną arba kitą problemą arba įvykdyti užduotį, web programuotojai ir dizaineriai kasdien susiduria su labai kūrybiškomis užduotimis, nes nuo jų priklauso puslapio, programėlės arba programinės įrangos vizualika, patrauklumas ir patogumas.

Mitas #4 Reikia išmokti „geriausią“ programavimo kalbą

Nei viena programavimo kalba nėra geresnė už kitą. Svarbu žinoti, nuo ko reikia pradėti mokytis programuoti. Lengviau pradžioje bandyti suprasti ir įvaldyti objektiškai orientuotas programavimo kalbas. Taip įgausi fundamentalių programavimo žinių.  Be to, turint tvirtas objektinio programavimo žinias, kur kas lengviau išmokti kitas objektiškai orientuotas ar funkcines programavimo kalbas.

Besirenkant kurią programavimo kalbą nori išmokti, taip pat svarbu atsižvelgti ir į tendencijas. Paprasčiausias būdas tai padaryti – tiesiog pasižiūrėti kokių specialistų ieško IT įmonės arba išbandyti įvairias IT srities praktikas. Yra daug informacijos šaltinių, kur aiškiai gali matyti tam tikrų specialistų paklausos pokyčius, kaip pvz. IT Jobs Watch.

 

Kiekvienam norinčiam įžengti į IT industriją svarbu suprasti, kad mokymasis niekada nesibaigia. Sritis yra labai dinamiška, atsiranda naujų technologijų, disciplinų, įrankių ir pan. Svarbu neatsilikti nuo to, kas vyksta aplinkui, išmokti naujų dalykų ir nepamiršti senų. Neegzistuoja programavimo genijų, kurie žino ir moka viską. Sėkmės besimokant, griaunant mitus ir siekiant savo svajonių karjeros!

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.