Pereiti prie pagrindinio turinio

Krovinių kultas ir kaip išvengti šio reiškinio savo komandoje

Ištrauka iš Gyčio Taločkos, Visma Lietuva Front End programuotojo ir ScrumMaster e.knygos – 100 Scrum sprintų ir pamokančios istorijos.

100 Scrum sprintų ir pamokančios istorijos

Krovinių kultas

Kai kurie mano papasakoti dalykai labai susiję su plačiai žinomu reiškiniu – krovinių kultu. Šis reiškinys veikiausiai senas kaip pasaulis, tačiau įvardintas buvo tik Antrojo pasaulinio karo metu. Melanezijos čiabuviai stebėdavo amerikiečių stovyklas ir matydavo kaip iš dangaus nusileidžia orlaiviai, o iš jų po to nešamos prikrautos dėžės. Tai kažkiek siejosi su mitologija ir pasakojimais apie dievus, atnešančius dovanas žemės gyventojams. Čiabuviai taip pat norėjo dovanų iš dangaus, todėl pradėjo imituoti lėktuvų nusileidimo takus -pasigamino kokosines ausines ir visa kita, kas pasirodė reikalinga dovanoms priimti. Taigi principas yra toks, kad imitacine veikla siekiama gerų rezultatų, tačiau praleidžiamos esminės priežastys, kodėl tai turėtų veikti. Mūsų komandoje tai labai dažnai pasitaikydavo ar vis dar pasitaiko įvairiais atvejais, tad turiu keletą pastabų jums:

Žiūrėkite vienas kitą

standups: statuso raportavimas tikrai neduos rezultato, kurio siekiama. „Ką dariau vakar, ką darysiu šiandien ir kas nesiseka” gali būti imituojama atkartojant tai, kas matoma lentoje ar ekrane. Renkite susitikimus kitur ir žiūrėkite vienas į kitą užuot susitelkę į vieną lentą. Dar geriau – eikite kartu kavos ar arbatos.

Formatas “+, -, Δ”

Retrospektyvos: formatas “+, -, Δarba „kas gerai, kas blogai, ką pakeisti” gali būti labai lengvai imituojamas. Komanda kaip proceso privalumą kelias retrospektyvas iš eilės įvardija tokius dalykus kaip good teamspirit, supporting colleagues ir t.t. Smagu, kad draugaujate, bet kaip tokie dalykai gali padėti tobulinti procesą?

Netinkamas padengimas testais

Galima siekti 100% code coverage, bet praleisti esmines klaidas. Tai, kad testo metu buvo iškviestas metodas, dar nereiškia, jog buvo atlikti verslui išties svarbūs tikrinimai.

Modulių testų rašymas po implementacijos

Niekada negalite žinoti, ar parašytas testas iš tikrųjų testuoja tai, ką tikitės. Per 100 sprintų esu ir pats parašęs tokių testų ir jų radęs pas kitus. Atrodo, kad testuoja, kodas veikia, bet pakeitus esminę detalę, testas vis dar sėkmingai įvykdomas, nors turėtų baigtis klaida.

Greitas darbas su IDE, klaviatūra ir kitais įrankiais

Lengva imituoti našų kolegą greitai spaudinėjant klaviatūros mygtukus ir sparčiai naviguojant tarp programų. Vis dėlto toks skubėjimas blaško ir didina klaidų tikimybę. Lėta yra sklandu, o sklandu yra greita. Seniai žinoma taisyklė, kurios reikėtų nepamiršti.

Ką rasite 100 Scrum sprintų e.knygoje?

Savo e.knygoje dalinuosi ScrumMaster patirtimi ir istorijomis iš savo komandos, kurios gali padėti pasimokyti iš geriausių mūsų sprendimų bei patirtų klaidų. E.knyga suskirstytas į kelis skyrius:

  • Tikslus planavimas – ne visada tikslus. Šiame skyriuje pasakoju apie tai kaip sprintai atrodė tik pradėjus juos atlikti, kokios buvo pagrindinės išmoktos pamokos ir kaip atsirado tikslas eiti link #NoEstimates.
  • Ar automatizacija būtina visada? Tai istorija iš vieno komandos sprinto apie atvejį, kai automatizacija tikrai nebuvo geriausias sprendimas.
  • Ar tikrai reikia standups? Kontroversiški žodžiai iš ScrumMaster lūpų, tiesa? Visgi, scrum tėra puikiai suręstas karkasas, tad ar tikrai reikia laikytis visų taisyklių, kai komanda jau susiformavusi? Į tai atsakau šiame skyriuje.
  • Kaip atsikratyti ilgo planavimo? Sprinto planavimas atimdavo didelę dalį darbo dienos. Čia pasakoju kaip šį laiką sutrumpinti.
  • Planuoti pagal user story kiekį? Kaip išskirstyti darbus taip, kad nereiktų planuoti valandomis, bet pagal user stories?
  • Priėmimo kriterijuose negali būti funkcinių reikalavimų. Komandos istorija apie funkcionalumo kūrimą, kuris savyje turėjo funkcinių reikalavimų ir išsiskaidė į daugiau nei 9 story points.
  • Jei parašyta “panašiai kaip sistemoje X”, ruoškitės paslėptam sudėtingumui. Nutinka, kad „panašiai kaip sistemoje X” iš tiesų reiškia „nežinau, kaip galėtų būti geriau, todėl tiks kaip buvo kitur…” Tad kaip teisingai planuoti tokį darbą, kokių klausimų klausti?
  • Krovinių kultas. Apie kurį jau skaitėte.

Kviečiu perskaityti:

100 scrum sprintų ir pamokančios istorijos

Tikiuosi, jog mūsų komandos patirtis, jums atneš naudos.

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.