Pereiti prie pagrindinio turinio

Mokinių praktika „Visma Lietuva“: vasara skirta tobulėjimui

Prieš kurį laiką rašėme apie Karolį ir Martyną – Visma IT klube dalyvavusius mokinius, kurie vasarai prisijungė prie „Visma Lietuva“ komandos. Čia jie su mentoriaus Povilo pagalba ir dideliu entuziazmu praleido šešias savaites, per kurias spėjo daug nuveikti – ir išmokti, ir papramogauti. Pirmas žingsnis – individualių projektų užbaigimas Moksleiviai visą buvimo Vismoje laikotarpį stebino […]

Prieš kurį laiką rašėme apie Karolį ir Martyną – Visma IT klube dalyvavusius mokinius, kurie vasarai prisijungė prie „Visma Lietuva“ komandos. Čia jie su mentoriaus Povilo pagalba ir dideliu entuziazmu praleido šešias savaites, per kurias spėjo daug nuveikti – ir išmokti, ir papramogauti.

Pirmas žingsnis – individualių projektų užbaigimas

Moksleiviai visą buvimo Vismoje laikotarpį stebino savo aktyvumu ir noru mokytis – į ofisą ateidavo kiekvieną dieną ir tobulindavo savo projektus. Pradžioje kiekvienas dirbo prie savo asmeninio projekto, kurį pradėjo dar mokykloje, IT klubo metu.

„Pirmojoje praktikos pusėje daugiausiai mokiausi programuoti su Javascript ir šios kalbos JQuery ir JQuery-UI bibliotekomis, kurios internetinį puslapį padaro patrauklesnį bei interaktyvų, taip pat nagrinėjau CSS kalbą, HTML dokumentų kūrimą bei įvairius kodo rašymo susitarimus“- įspūdžiais dalinosi Martynas, kūręs Solitaire žaidimą jQuery pagrindu.

JavaScript programuotojas

Karolis taip pat pabaigė savo projektą – kompiuteriniams žaidimams IMDB pagrindu kurtą svetainę: „Nors praktikos pradžioje jau buvau pažįstamas su C# bei JavaScript programavimo kalbomis ir puslapių kūrimo HTML bei CSS principais, praktikos metu susidūriau su daug iššūkių, kuriuos teko įveikti. Tobulinau anksčiau kurtą „PlayDB“ projektą ir taip išmokau dirbti su ASP.NET MVC technologija, sužinojau apie web aplikacijų bruožus, kuriuos svarbu implementuoti kuriamame projekte, pradedant programos veikimo klaidų įrašymu (log’inimu), baigiant responsive puslapio dizaino kūrimu“ – apie patirtį pasakojo jis.

Karolis kuria kompiuterin5 =aidim1

Antras žingsnis – komandinis darbas

Pabaigę savo asmeninius projektus, mokiniai pradėjo naują bendrą projektą – pasiskirstė darbus ir kartu su mentoriumi sprendė iškilusius sunkumus. „Nors bendro mūsų su Martynu projekto ir nepavyko iki galo užbaigti, nes tam tiesiog pritrūko laiko, tačiau darbas prie jo buvo taip pat labai naudingas. Išmokom dirbti su duomenų bazėmis ir Entity Framework, sužinojom, kaip šias technologijas implementuoti į web aplikaciją. Taip pat sužinojom apie tai, kaip teisingai kurti aplikacijos architektūrą ir kokių klaidų vengti“ – pasakojo Karolis, kuris buvo atsakingas už back-end’inę projekto dalį.

programavimo praktikos mokiniai

Nerimas nepasiteisino  

Praktika Vismoje tiek Karoliui, tiek Martynui – pirma pažintis su darbu įmonėje, todėl buvo labai įdomu išgirsti, kaip jie jautėsi, būdami čia. „Kelios prieš praktikos pradžią egzistavusios baimės dėl galimai per didelio krūvio ar nejaukios darbo aplinkos visiškai nepasitvirtino. Nuo pat pirmos dienos įmonėje mus su Martynu pasitiko draugiška darbo aplinka ir puikus mentorius. didelį įspūdį paliko atmosfera įmonės patalpose: tokie dalykai, kaip kompiuterinių žaidimų konsolės, ofiso dekoras  ar „Didžiajam Lebovskiui“ paskirtas kambarėlis suteikia jaukumo. Praktiką Vismoje galiu apibūdinti kaip vieną įdomiausių ir naudingiausių savo patirčių“ – įspūdžiais dalinosi Karolis. Abu vaikinai vienareikšmiškai sakė, jog šią patirtį norėtų pakartoti ir kitą vasarą.

praktikantai =aid=ia =aidim1

Tobulėjo visokeriopai

Povilą – Karolio ir Martyno mentorių – labai sužavėjo vaikinų atkaklumas ir tobulėjimas visos praktikos metu: „Jie žymiai geriau geba „programuotojiškai“ mąstyti. Pateikus problemą patys bando rasti jai tinkamus sprendimus. Taip pat praktikos metu labai akcentavau darbų užbaigtumą. Tik pradėję praktiką mokiniai dažniausiai padarydavo, kad funkcionalumas veiktų 95% atvejų. Apie likusius 5% jie tiesiog nežinojo. Praktikos metu mokiniai buvo supažindinti su tais likusiais 5% ir, pradėję dirbti prie bendro projekto, ant tų pačių grėblių nebelipo. Dar vienas dalykas – abu pradėjo tvarkingiau dirbti. Jeigu pradžioje, kai kas nors nesisekė, mokiniai imdavo nervintis ir vien dėl streso negebėdavo išspręsti iškilusių sunkumų, tai, praktikai įsibėgėjus, net susidūrę su sunkumais konstruktyviai spręsdavo problemas. Jei kas nors neveikdavo, nepradėdavo panikuoti ir bandyti visko iš eilės, bet nurimdavo ir ieškodavo priežasties, kodėl jų kuriama programa „neklauso“.“

mentorius su programavimo praktikos mokiniais

Ši praktika, pasak Povilo, daug išmokė ne tik mokinius, bet ir jį patį: pastebėjo, jog pradėjo aiškiau paaiškinti problemas ir jų sprendimus, vis rečiau išgirsdavo prašymą pakartoti mintį.

Šių dviejų mokinių praleistas laikas Vismoje buvo neįkainojama patirtis ir mokiniams, ir mums patiems. Praktikai besibaigiant, iš mokinių išgirdome, jog vienas svarbiausių dalykų, kuriuos jie gavo per šiuos 1,5 mėnesio, – praktiškai pamatyti, kokia yra programuotojo darbo diena ir įsitikinti, jog savo ateitį neabejotinai sies su IT sfera. Po tokių žodžių norisi ištarti: „Mission accomplished“ ir galvoti apie kitų metų Visma IT klubo mokinių praktikas, tik šįkart didesniu mastu.

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.