Pereiti prie pagrindinio turinio

Patirtis laikant For ISTQB Certified Tester Foundation Level 2018 sertifikatą

Aš Ramūnas Norkus, jau beveik du metus Vismoje dirbu automatinio testavimo inžinieriumi „Inschool“ projekte. Kuris yra skirtas Norvergijos mokykloms ir, beje, yra didžiausias projektas Vismoje. Mano kasdienis darbas apima įvairias testavimo užduotis, susijusias su automatinių testų (frontend, performance, penetration) rašymu ir priežiūra bei rankiniu testavimu.

Tad, tikriausiai nenustebsi, kad ir šis mano blog’as patirtį laikant vieną iš testavimo inžinieriaus sertifikatų. Įdomu? Skaityk toliau.

ISTQB Certifiend Tester Foundation Level experience 2 -min

Kas yra For ISTQB® Certified Tester Foundation Level 2018 sertifikatas?

Tai tarptautiniu mastu pripažįstamas sertifikatas, kuris suteikia pamatines žinias ir įgūdžius reikalingus dirbantiems ir norintiems dirbti programinės įrangos testavimo srityje. Šio sertifikato medžiaga apima pagrindinius testavimo principus, jų taikymą bei pasauliniu mastu pripažintas gerąsias praktikas. 

Kodel laikiau šį egzaminą?

Daugelyje užsienio valstybių ISTQB® Certified Tester Foundation Level yra reikalavimas norint įsidarbinti testuotoju. Lietuvoje tokio griežto reikalavimo nėra, tačiau norejosi pagilinti žinias apie testavimo procesus, metodikas bei jas taikyti kasdieniniame darbe.

Mokymosi procesas 

Egzaminui ruošiausi savarankiškai. Pagrindinis šaltinis, kurį naudojau pasiruošimui – “Foundation Level (CTFL) Syllabus” mokomoji medžiaga: Ją galima rasti: https://www.istqb.org/certifications/certified-tester-foundation-level 

Medžiaga suskirstyta į pagrindinius 6 skyrius: 

  1. Testavimo pagrindai
  2. Testavimas pagal programinės įrangos apykaitos ratą
  3. Statinis testavimas
  4. Dinaminis testavimas
  5. Testavimo valdymas
  6. Testavimo įrankių palaikymas

Prieš kiekvieną skyrių pateikiami tikslai, kuriuos reikia įsidėmėti, pavyzdžiui: “Gebėti įvardinti skirtumus tarp informal review, walkthrough, technical review, ir inspection review tipų”.

Pradėjus skaityti mokomąją medžiagą atrodė, jog viskas – gana aišku ir paprasta, o nemaža dalis patarimų buvo girdėti iš darbo praktikos bei kitų mokomųjų šaltinių. Tačiau grįžti į realybę teko sprendžiant testus (nemažai testų galima rasti čia: https://istqb.patshala.com/ ). Tada atsirado galybė klausimų, kurie, atrodė, jog turi kelis teisingus variantus, ar net nebuvo paminėti mokomojoje medžiagoje. Todėl mano praktinis patarimas būtų testų sprendimui skirti pakankamai laiko.

Tačiau grįžti į realybę teko sprendžiant testus – atsirado galybė klausimų, kurie, atrodė, jog turi kelis teisingus variantus, ar net nebuvo paminėti mokomojoje medžiagoje.

Taip pat išsprendus visus testus verta išbandyti egzamino pavyzdines užduotis (egzamino metu klausimų struktūra panaši). Jas galima rasti, ten pat kur ir mokomoji medžiaga (https://www.istqb.org/certifications/certified-tester-foundation-level).

Egzistuoja ir kitas pasiruošimo būdas – grupiniai mokymai, kurie trunka apie 3 pilnas darbo dienas. Šio metodo privalumas, jog visada galima klausti dėstytojo, o minusas, nesunku atspėti, kaina – apie 1000 eurų. Kadangi egzaminui pasiruošti medžiagos ir pavydžių užtenka, manau, kad verta ruoštis savarankiškai.

Egzamino laikymas

Kaip pasakojo mano „koučas”, prieš maždaug 10 metų artimiausia vieta, kurioje būdavo galima laikyti šį testavimo sertifikato egzaminą – Latvija (tada egzaminas vykdavo raštu). Šiuo metu vietos bei laiko pasirinkimo problemos nėra visiškai: vien Vilniuje yra 5 laikymo vietos. Paveikslėlyje žemiau  – Vilniuje esančių sertifikavimo centrų žemėlapis.

Galima rinktis bet kurią vietą ir laiką. Eilių beveik nėra, tad egzaminą praktiškai galima išsilaikyti, kad ir kitą dieną. Egzaminą sudaro 40 klausimų su pasirinkimo variantais, o Išlaikymui užtenka surinkti 60% arba, kitaip tariant, 24 teisingus atsakymus.

Egzamino laikymo procedūros, ko gero, vienodos laikant be kokį sertifikatą: atvykus į vietą reikia parodyti 2 asmens dokumentus (kaip antrasis dokumentas tinka ir asmeninė banko kortelė), pasirašyti, jog sutinki su taisyklėmis ir laikysi egzaminą sąžiningai – lyg galėtų būti kitaip… 

Dar prieš leidžiant laikyti egzaminą darbuotoja paprašė parodyti ar neturiu pašalinių daiktų kišenėse. Laikymo patalpoje egzaminuojamieji atskirti sienelėmis, visą laiką filmuojami. Egzaminui skiriama 90 minučių (turėtų būti 75 min., bet automatiškai pridedama +15 minučių ne anglakalbiams). Atsakius į visus klausimus darbuotojai praneša tik rezultatą – išlaikyta arba ne ir, duoda lapą su tekstu:

Minimali informacija apie sertifikato laikymo rezultatą. Kiek tiksliai surinkta procentų, galima pasitikrinti vėliau.

Egzaminas išlaikytas, kas toliau?

Kiekviena pabaiga turi naują pradžią, tad mano laikytas ISTQB® Certified Tester Foundation Level 2018 sertifikatas tėra pamatinis sertifikatas reikalingas prieš toliau tobulinantis siauresnėse testavimo srityse. 

ISTQB sertifikatų grupavimas (https://www.istqb.org/)

Paveikslėlyje pavaizduota, jog iš viso yra 23 ISTQB sertifikatai suskirstyti pagal sritis. Visų išlaikyti turbūt nepavyks, tad verta gilintis į sritį, kuri įdomiausia. Mano kitas tikslas iš Advanced Level –  “Technical Test Analyst”. Koks tavasis tikslas?


Taip pat jeigu įdomu kaip mes Vismoje užtikriname nuolatinį kompetencijos kėlimą, siūlau perskaitytį blog post’ą: How do we grow competence of our employees?

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.