Pereiti prie pagrindinio turinio

Visma Lietuva darbuotojų patarimai: kaip pasiruošti IT karjeros pradžiai

Visma Lietuva darbuotojas Andrius Čepaitis lankėsi VGTU ir su studentais pasidalino patarimais kaip teisingai paruošti profesinį portfolio norint pradėti karjerą IT srityje.

visma lietuva vgtu studentai

Visma Lietuva lankėsi VGTU

Ankstyvą penktadienio rytą mūsų kolega Andrius susitiko su Programų inžinerijos pirmojo kurso studentais: papasakojome, kaip atsirado Visma Lietuva, kuo gyvename kiekvieną dieną, kaip dirbame, kaip ilsimės ir ką vertiname. Pasikalbėjome ir apie rinkos tendencijas: apie tai, kodėl IT specialistai šiuo metu yra ypatingai paklausūs, kokių iššūkių ir reikalavimų reikia tikėtis pradedant ieškoti darbo.

Studentai domėjosi kaip reikia „paruošti dirvą“ karjeros pradžiai. Anot Andriaus, universitetas suteikia daug, tačiau ateities specialistams reiktų įdėti nemažai darbo ir laiko į savo tobulėjimą ir už auditorijos ribų. Dalinamės keliais Andriaus patarimais jauniems specialistams:

Suprask savo norus

Visų pirma turite atsakyti sau į 2 klausimus:

  • Kokia IT sritis tave domina labiausiai?
  • Kokius tikslus tu nori iškelti sau, kaip programuotojui arba kitos srities IT specialistui?

Fokusuokis į tą sritį, kuri tave domina labiausiai, kad tu noriai gilintum savo žinias, pradėtum asmeninius projektus, kalbėtum su kitais profesionalais ir mokytumeis iš jų, rinktumeis tinkamus informacijos šaltinius.

Prisijunk prie bendruomenės

Mokytis ir ieškoti informacijos vienam nėra lengva, todėl svarbu žinoti, kur galima semtis žinių ir susipažinti su tais, kurie gali tau patarti arba tave įkvėpti. Vilniuje ir Kaune aktyviai veikia programuotojų ir IT profesionalų bendruomenės, organizuojami susitikimai a.k.a. meetup’ai. Puslapiuose usergroups.lt ir meetup.com kiekvieną savaitę skelbiami įvairių IT sričių profesionalams skirti susitikimai, kurie yra nemokami ir atviri visiems. Nepraleisk progos susipažinti su įdomiais žmonėmis ir sužinoti daug naujo. Nepraleisk pro akis ir socialinių tinklų grupių, skirtų programuotojams, UX/UI specialistams. Šiose grupėse žmonės diskutuoja įvairiomis temomis, klausia patarimų ir nuomonės, taip pat kartais praneša apie praktikos ir darbo galimybes.

GitHub ir Stack Overflow

Šiais laikais ir pradedantis programuotojas privalo turėti GitHub paskyrą. Kartais GitHub vadinamas šiuolaikiniu programuotojo CV, nes tai yra vieta, kur programuotojai gali sukelti savo programinį kodą, o jis dažnai yra iškalbingesnis už diplomus. Todėl, jeigu tu turi individualių projektų tai tikrai gali tau pagelbėti, todėl neslėpk savo darbų ir demonstruok juos kolegoms ir potencialiems darbdaviams.

Galbūt šiuo metu dar nesi geriausias pasaulio programuotojas, bet tu gali drąsiai užduoti klausimus. Stack Overflow taip pat yra puikus žinių šaltinis, ypatingai, kai susidūrei su problema, kurios negali išspręsti. Stack Overflow yra stipri profesionalų bendruomenė, kurios nariai padeda vieni kitiems surasti optimaliausius problemų sprendimus. Tačiau prisimink, kad į viską svarbu žiūrėti kritiškai ir lavinti savo mąstymą, todėl atsisakyk copy-paste’o.

Socialiniai tinklai

Pirmas žingsnis – sukurk LinkedIn paskyrą. LinkedIn yra socialinis tinklas, skirtas specialistams, įmonėms ir personalo paieškos ir atrankos specialistams. Beveik visi darbdaviai prieš pakviesdami kandidatą į pokalbį peržiūri jo LinkedIn paskyrą. Todėl svarbu skirti pakankamai laiko šio socialinio tinklo paskyros pildymui. Čia tavo kolegos, dėstytojai ir buvę darbdaviai gali rašyti tau rekomendacijas, žymėti tavo kompetencijas, o tu gali surasti naudingų pažinčių, sužinoti daugiau apie tave dominančias įmones, bei surasti daug darbo skelbimų.

Visų antra – dar kartą peržvelk savo kitų socialinių tinklų, tokių kaip Facebook, Instagram ir Twitter, privatumo nustatymus. Darbuotojų atrankos specialistai neretai akį užmeta ir ten.

Neprarask atsiradusių galimybių

Stebėk praktikos skelbimus, aplikuok ir stenkis atsidurti motyvuojančioje aplinkoje. Mokytis tarp srities ekspertų yra žymiai lengviau ir efektyviau. Taip, derinti darbą arba praktiką su studijomis nėra lengva, bet įgautos žinios padės greičiau pasiekti savo tikslų. Pradžioje gali imtis ir pačių mažiausių darbų, nes įgavęs tam tikrų įgūdžių ir kompetencijų lengviau judėsi prie kompleksiškesnių užduočių. Taigi nepasididžiuok ir imkis visų įmanomų galimybių įgauti darbo patirties. Vėliau tai atsipirks su kaupu.

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.