Pereiti prie pagrindinio turinio

Darbų visam gyvenimui era baigėsi?

2006 metais Facebook teturėjo 12 milijonų aktyvių paskyrų, dabar socialiniame tinkle užsiregistravusių yra daugiau nei 2 milijardai. Liepos 16, 2006 sukuriamas Twttr, dabar geriau žinomas kaip Twitter. Ir niekas neturėjo iPhone, nes jų tiesiog nebuvo, nebuvo ir tokios profesijos kaip mobiliųjų aplikacijų programuotojas.

Sparčiai besikeičiantis pasaulis

World Economic Forum inicijuotas tyrimas nustatė, kad 65% vaikų, pradedančių lankyti mokyklą, ateityje dirbs darbus, kurie dabar net neegzistuoja. Dažnas įmonių keitimas jau nieko nebestebina: Multiple Generations@Work tyrimas atskleidė, kad 91% gimusių tarp 1977 – 1997 (tūkstantmečio karta) darbus tikisi keisti maždaug kas tris metus. Atsiranda dar vienas įdomus matmuo –  karjeros keitimas. Nors šiuo metu tikslaus skaičiaus, kiek vidutiniškai karjerų per gyvenimą pakeičia asmuo, nėra, tačiau 2013 Harris poll atliktas tyrimas parodė, kad tik 14% amerikiečių mano, jog karjerą pasirinko teisingai.

Tad jei jau svarstei savo karjeros kelią susieti su IT, laikas tam yra puikus. Tendencija tokia, kad technologinės, kompiuterių mokslo profesijos, ateityje bus dar paklausesnės. BLS prognozuoja, kad programinės įrangos kūrėjų paklausa iki 2024 metų didės apie 18,8%, kompiuterinių sistemų analitikų paklausa apie 20,9%. Kitų IT specialistų poreikis taip pat sparčiai augs.

Svarbu mokytis

IT srities specialistų paklausa tikrai augs, tačiau tam, kad juo taptum, prireiks pastangų. Viena iš pagrindinių IT sektoriaus taisyklių – nuolatinis mokymasis. Kažkada COBOL programuotojai turėjo išmokti C++ ir Java. Dabar, kiekvieną savaitę, nors viena iš populiariausių programavimo kalbų kažkaip atsinaujina, kiekvieną dieną atsiranda bent vienas JavaScript karkasas. IT sritis turbūt yra sparčiausiai besikeičianti, tačiau šiam pokyčiui vykstant, atsiranda vis daugiau ir daugiau būdų mokytis. Puikių IT kursų siūlo tokios platformos kaip Coursera, Code Academy, Udemy, Pluralsight ir t.t.

Jei mėgsti knygas, Jason’as Roell’is, blogo the Curious Programmer įkūrėjas, Quora’oje pasidalino sąrašu knygu, kurias rekomenduoja perskaityti programuotojams.  Taip pat yra daugybė blogų, kuriuos galite sekti, pavyzdžiui: Jeff’o Atwood’o CodingHorror ar Joel’o Spolsky Joel on Software blog.

Puiki vieta susipažinti su tos pačios srities specialistais ir išgirsti naudingų pranešimų – User Groups’ai ir Meetup’ai. Čia diskutuojama įvairiausiomis IT temomis, dalinamasi patarimais.

Savo programavimo įgūdžius gali tobulinti dirbdamas su open – source kodais, kuriuos gali rasti github‘e. Susidūrei su bėda? Tau padės Stack Overflow.

Jei domėsies, daug dirbsi, ne tik Visma, bet ir kitos didžiosios  IT įmonės džiaugsis galėdamos pakviesti tave į praktiką. Ir tau tikrai nėra būtina studijuoti/būti baigus IT universitete.

Programuotojai – genijai?

Vyrauja stereotipas, kad programuotojai didžiąją dalį savo laiko praleidžia spręsdami sudėtingas matematines formules. Aišku matematinių žinių bagažą kaupti tikrai verta, bet tavo matematiniai gebėjimai nėra tiesiogiai proporcingi tavo gebėjimui programuoti. Jums tikrai prireiks tam tikrų algebros žinių, bet tam yra įvairių bibliotekų ir įskiepių, kurie naudojami sudėtingų matematinių užduočių sprendimui. Gebėjimas programuoti paremtas susidomėjimu, sunkiu darbu ir nebijojimu klysti ir mokytis.

Programavimo kalbą iš dalies galima palyginti su paprasta kalba, kuri turi savo gramatines taisykles ir žodyną. Tai būdas susikalbėti su sistema, kad būtų atliktas vienas ar kitas veiksmas.

IT nėra tik programuotojai

Didelė dalis žmonių mano, kad IT yra tik programavimas, tačiau taip nėra – yra daugybė darbų IT sektoriuje, kur programuoti tau nereikės. Pavyzdžiui: vartotojo potyrių dizaineris (UX), vartotojo sąsajos dizaineris (UI), kokybės užtikrinimo specialistas (manual QA), duomenų analitikas, sistemų administratorius. Ir čia tik kelios specialybės, jų yra kur kas daugiau, tad jei ir nenori programuoti – kelias į IT sektorių tau neužveriamas.

Nuo draudimo brokerio iki IT specialisto

Puikus pavyzdys, kad nereikia būti baigus IT specialybės yra Vytautas – mūsų front-end programuotojas. Vaikinas yra finansų magistras. Vaikystėje norėjęs dirbti IT srityje, vėliau persigalvojo ir pasirinko ekonomikos studijas Vilniaus universitete. Dar studijuodamas pradėjo dirbti draudimo brokeriu, tačiau vaikiną ėmė gąsdinti darbe vyraujanti stagnacija. Perėjęs į tuometinėje darbovietėje vystomą IT projektą, ėmė dvejoti, ar karjeros kelią pasirinko teisingai.

„Norėjau kurti pats, o ne žiūrėti kaip kuria kiti”

Vytautas nusprendė pereiti į IT sritį. Pradžia nebuvo lengva: norint koncentruotis į tobulėjimą, Vytautui teko palikti darbą. Tačiau pastangos nenuėjo veltui – atlikęs praktiką Vismoje, Vytautas su mumis jau metus ir yra front-end programuotojas, dirbantis su Visma Flyt PPT projektu.

„Programuotojo karjera yra visam gyvenimui, visada yra ko išmokti, kur tobulėti” – dabar Vytautas mokosi programuoti back-end’ą.

Viena iš galimybių – Visma praktika

Pasaulis keičiasi neįtikėtinu tempu, o kartu su juo keičiasi ir darbo rinka. Paklausa IT specialistams nenuginčijamai augs, tad jei svarstote rinktis IT, laikas tam puikus ir visai nesvarbu, jei buvote pasirinkęs kitą karjeros kelią. Galimybių mokytis daugėja –  internete pilna mokymuisi skirtų resursų: nuo kursų, bibliotekų ar blogerių iki “open-source” platformų. Keičiasi ir įmonės – tu neturi būti patyręs IT specialistas, kad įsitvirtintum darbo rinkoje. Kasmet Visma ir kitos didžiosios IT įmonės siūlo atlikti praktikas. Visma Lietuva organizuojamų praktikų metu visi norintys tapti IT specialistais gilina specifines žinias, atlieka individualias bei komandines užduotis, mokosi darbo komandoje principų, dirba pagal Agile metodologiją.

Beje, šiais metais Vismoje tikra profesijų įvairovė – praktikos atlikti atėjo biotechnologas, filologijos daktarė, policijos pareigūnė bei verslo vadybininkas. Išvada: svarbiausia nebijoti, daug dirbti ir viskas bus įmanoma.  

Populiariausi blog'ai

  • Migrating from Xamarin to .NET MAUI: A Comprehensive Guide

    The world of mobile application development is constantly evolving, and Microsoft’s .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI) is at the forefront of this change. As an evolution of Xamarin.Forms, .NET MAUI offers developers a modern, cross-platform framework for building native device applications. This blog post will guide you through the process of migrating your existing Xamarin.Forms application to .NET MAUI.

  • My experience on taking the eWPTXv2 exam

    So a few months ago I had the joy of passing the eWPTXv2 exam. Well, it does not sound intriguing until you translate it into human language. The eWPTXv2 is actually eLearnSecurity Web Penetration Testing Extreme second version. Everything sounds better than you put extreme into it. Well, this is not that case since the exam is actually a bit hard.

  • Socialinis intranetas „Simoona“ – dabar prieinamas kiekvienam!

    Šiame blog’o įraše papasakosime apie vidinės komunikacijos įrankį, mūsų kurtą socialinį tinklą „Simooną“. Tik prasidėjus kūrybos procesui mums rūpėjo tik viena – kaip kuo daugiau įmonės kultūros perkelti į skaitmeninę erdvę. Ir prieš aštuonerius metus, net neįsivaizdavome, kad šis vidinis intranetas, bus toks svarbus kuriant glaudžius ryšius tarp kolegų ir tikrai net negalėjome nutuokti, kokia svarbi „Simoona“ bus užklupus pasaulinei pandemijai.